Positief bezuinigen

Wat doet de groep ‘Positief bezuinigen’?

Het is voornamelijk een online gebeuren: aan de hand van de maandelijkse bezuinigingstip en deugd kan er online gereageerd worden. Zo spoedig als mogelijk zal ik een lezing gaan geven. Plus ik ben aan het bekijken hoe een/mijn bundel met tips aan de hand van deugden vorm te geven en waar die te zijner tijd te leggen (gratis als er een fonds voor is).

Mensen die vragen omtrent ‘positief bezuinigen’ hebben, kunnen bij mij terecht. Voor vragen omtrent schulden verwijs ik ze door naar een ander lid van de NWG.

Onderaan deze pagina staat het contactformulier.

sept. ’16     Dankbaarheid

Deze maand behandel ik de deugd “Dankbaarheid”, met wederom een opdracht.

aug.  ’16     Creativiteit

Hier weer een maandtip aan de hand van de deugd: ”Creativiteit.

juli    ’16     Eenvoud

Deze maand behandel ik de deugd “Eenvoud”, met dit keer een vraag.

juni   ’16     Ordelijkheid

Je bewaart geen rommel. Je maakt de weg vrij voor echte overvloed.

Tip:  zorg dat je maandelijks minstens één week lang ‘oude’ producten opmaakt voordat je een (soortgelijk) product opnieuw inkoopt. Vaak heb je niet alles wat op is per direct nodig en kun je het vervangen door andere producten die je in huis hebt. Hanteer in die week de stelling: ‘op = op’.

Tip: op de schijf van vijf kun je zien bij welke producten je dezelfde voedingswaarde, vitplaatje shelleyaminen of mineralen binnenkrijgt. Zo kun je aardappelen vervangen door rijst of pasta’s. Vlees en vis door peulvruchten, noten en/of zaden etc.

Tip: heb je geen brood in huis, maar wel gist, bloem, boter of olie? Maak zelf brood. Psst: word je in die week onrustig van de koopdrang die (nog) in je huist, kijk dan of je ordelijkheid in en om je huis kunt brengen.

Opdracht: schrijf hier op wat je aan deze deugd moeilijk vindt en wat jij nodig hebt om tot ordelijkheid te komen.

mei   ’16     Uithoudingsvermogen

Deze maand behandel ik de deugd “Uithoudingsvermogen”. Met wederom een opdracht. Je kunt het lezen als je op Uithoudingsvermogen klikt.

april ’16     Reinheid

Deze maand behandel ik het thema “Reinheid”. Met daarbij ook een opdracht. Je kunt het lezen als je op dit woord Reinheid klikt.

mrt.  ’16     Toewijding

Je schenkt je hart aan een streven waar je in gelooft en om geeft.

Toewijding is je ware rijkdom.

Tip: Bezuinigen verloopt soepel als je er volledig achter staat en toegewijd bent.

Als je voordat je gaat bezuinigen een plan van aanpak maakt, ben je goed voorbereid. Stel jezelf vragen als: waarom je gaat bezuinigen, wanneer je start en eindigt, op welke posten je zeker wilt en/of moet bezuinigen, wat het streefbedrag is wat je per week/per maand of aan het eind van het jaar wilt overhouden, wat je gaat doen als je je doel hebt bereikt en/of niet hebt bereikt?

Opdracht: Maak je plan van aanpak.

Vraag: Zie jij bezuinigen als een uitdaging of als een last; waar komt dit door?

Door: Shelly Roso

Reageren op dit stuk of contact met Shelly kan via dit contactformulier

Positief Bezuinigen Deug(d) t! 

Door: Shelly Roso


Nieuwsbrief Shelly R. november 2015

Plezier en bezuinigen of deugden en een kleine portomonaie

Plezier en bezuinigen of deugden en een kleine portomonnee

Bezuinigingstips aan de hand van Deugden, wat moet je je daarbij voorstellen? Deugden zijn kwaliteiten die iedereen bezit. Sommigen zitten aan de oppervlakte, andere liggen diep in je ziel verborgen. Moeten bezuinigen heeft vaak iets negatiefs; ‘je moet rondkomen van minder, terwijl je zoveel wilt en er zoveel keuze is, help!’ Door aan het ‘moeten bezuinigen’ een deugd te koppelen, kun je je kwaliteiten binnen het bezuinigen aanspreken of herontdekken, waardoor het bezuinigen een positieve ervaring oplevert.

Spreek ik uit ervaring?
Ja, als kind heb ik twee kanten gekend; leven in armoede en leven in welvaart. En ook in mijn (jong) volwassen leven heb ik regelmatig moeten bezuinigen. Ik noem het ook wel ‘moeten matigen’. Als student zijnde hoort dat er enigszins bij, maar naarmate je ouder wordt en meer verantwoordelijkheden, verplichtingen en vaste lasten  hebt, is het moeten matig niet iets waar je blij van wordt. Ook ik voelde een enorme weerstand toen ik door gezondheidsredenen en weinig werk flink in inkomen achteruit ging.

Ik zette mij over die weerstand heen, volgde gratis workshops waar ik tips en adviezen kreeg. Die adviezen volgde ik op en ik kreeg langzaamaan zelfs plezier in het bedenken van manieren hoe te bezuinigen. Uiteindelijk besloot ik om over mijn bezuinigingstips te schrijven en is daar mijn e-boek uit ontstaan.

Hoe ik van de tips bij de deugden terecht ben gekomen?
Ik volgde al enige tijd het Deugdenproject van Linda Kavelin Popov (grondlegger) en Annelies Wiersma/Virtues project (Oprichter Deugdenproject Nederland). Deze is gericht op het beste uit jezelf en kinderen te halen en wordt met name binnen het opvoeden en begeleiden van kinderen gebruikt. Toen ik mijn bezuinigingstips aan Marieke Henselmans (ervaringsdeskundige op het gebied van bezuinigen) voorlegde, adviseerde ze mij om de tips in een andere invalshoek te plaatsen. Op een ochtend werd ik wakker en kwam het woord ‘Deugden’ bij mij op.

Dus we hebben een tip en een deugd die samen worden gebracht tot een positieve ervaring. Kan ik hier een voorbeeld van geven?
Als je moet bezuinigen, heb je nauwelijks geld om uit te gaan, toch wil je zo nu en dan even weg kunnen en plezier maken en niet altijd teren op geld van een ander. Dan nemen we de deugd ‘Vreugde’. Deze deugd wordt als volgt uitgelegd: Vreugde is een innerlijke bron van vrede en geluk. Je houdt van pleziertjes.

De tip die ik eraan gekoppeld heb is: Wil je met vrienden ergens iets drinken, ga dan eens na welke cafés een ‘Happy Hour’ hebben. Happy Hour wil zeggen dat je op en binnen een bepaalde tijd bij iedere drankbestelling gratis hetzelfde drankje erbij krijgt. In sommige cafés krijg je er ook gratis een borrelhapje bij.

Klinkt leuk, maar ik kan me voorstellen dat men denkt “Ik bezuinig al genoeg en als ik een tip wil dan zoek ik die wel op internet”. Waarvoor een e-boek?
Niet iedereen beschikt over internet of kan zich behelpen met de computer. En niet iedereen weet wat er in Nijmegen of op het gebied van matigen te halen is. Ook mag je het e-boek (met 52 deugden en tips) zien als een soort reflectieboek, waar je ook eigen tips en ervaringen in kunt opschrijven. Hoe vaker je de tips uitvoert en je ervaring erbij zet, hoe meer je in beeld krijgt wat bezuinigen bij jou doet.

Zo kwam ik uit op mijn creativiteit en komt er binnenkort een jeugdboek van mij uit. Ook heb ik op mijn werkplek waar nu flink bezuinigd wordt, minder moeite om de uitdaging te voelen en naar boven te halen om binnen een bepaalde tijd mijn werkzaamheden te doen. Mijn tips geven je geen garantie op (meer) werk of geld, maar laten je wel focussen op je zielskwaliteiten. Plus…het helpt je ook om je mondiale voetafdruk te verkleinen (zie www.voetafdruk.nl).

Binnen de Netwerkgroep45Plus zal ik vanaf december 2015 maandelijks een deugd en bezuinigingstip op de website plaatsen en dan?
Lezers en leden mogen hier een reactie op geven. Veel liever wil ik ervaringen van hen ontvangen. Wat doet deze deugd en de tip met jou, hoe ga je deze inzetten en wat heeft beiden jou aan het eind van de maand gebracht?

Ik wil het een jaar doen en er eventueel nog een lezing of workshop aan vastkoppelen. Mocht ik door omstandigheden er niet meer toe in staat zijn, dan kunnen mensen tegen een kleine bijdrage het e-boek kopen en mij na een jaar mailen hoe het hen vergaan is. Het e-boek is sowieso vanaf januari 2016 tegen een kleine bijdrage bij mij te koop.

 

Shelly Roso

Reageren op dit stuk of contact met Shelly kan via dit contactformulier.

 

Controle

  • Submit