Boegbeeld – Column Jan de Winter

Een nieuwe lente en een nieuw geluid. Het is de bedoeling om op de website van onze netwerkgroep in het vervolg ook een column op te nemen. Ofschoon het vinden van werk voor ons allen een uiterst serieuze aangelegenheid is, kan het geen kwaad om zo nu en dan ook eens wat te relativeren. Vandaar dus.

Een nieuwe lente en een nieuw geluid. Dat moet ook minister Asscher van Sociale zaken en Werkgelegenheid hebben gedacht toen hij oud-profvoetballer John de Wolff benoemde tot boegbeeld. Kennelijk is dat ook al een functie: boegbeeld zijn. Het is de bedoeling dat John de positie van de oudere werkzoekenden op de arbeidsmarkt gaat helpen verbeteren. Volgens de minister is John bij uitstek geschikt: “Iemand die werkgevers, werknemers en werkzoekenden streng kan toespreken als het moet, maar ook een schouderklopje uit kan delen: juist de kwaliteiten die nodig zijn om een boegbeeld te zijn voor de mensen die het nodig hebben.”

Nou, je kunt je de siddering van angst voorstellen, die sindsdien door de werkgeverswereld trekt. Want als John “foei”zegt, berg je dan maar! En voor een schouderklopje van onze getatoëeerde voetbalheld doe je als werkgever toch alles? Gouden tijden breken aan voor ons, oudere werkzoekenden. Laat ons John dan ook van harte feliciteren met zijn nieuwe betrekking en hopen dat hij flink zal scoren.

Het spijt me overigens wel dat ik de vacature voor deze functie kennelijk gemist heb, anders had ik vast en zeker gesolliciteerd. Ik ben geknipt om boegbeeld te zijn. Ik heb jaren ervaring. En nu ik erover nadenk, ken ik binnen onze netwerkgroep nog pakweg 200 andere geschikte kandidaten. Maar ja, dat zijn dus geen grijsblonde ex-profvoetballers met helblauwe ogen, ongeschoren koppen en ruwe-bolster-blanke-pituitstraling, die media-ervaring hebben met programma’s als Koken met John, Wonen met John en het onvergetelijke Slapen met John.

Jan de Winter

Geplaatst in column
4 reacties op “Boegbeeld – Column Jan de Winter
 1. Herman Roovers schreef:

  Leuk, die eerste column Jan. En dermate prikkelend dat ik wel moet reageren. Het feit dat ik een fervent Feyenoordfan ben, laat ik buiten beschouwing. John was niet helemaal mijn type. Weliswaar een redelijk betrouwbare verdediger maar een tikkeltje te hard én gemeen. En hij schijnt wel eens vals te spelen met kaarten. Tijdens het WK van 1994 probeerde hij 4 Ajacieden te bedriegen. Het bedriegen vond ik erg, dat het Ajacieden waren… iets minder 😉

  En vanwege die eigenschappen is John wel geschikt, want John herkent meteen een collega bikkel XXL als hij tegenover een werkgever zit. Ook werkgevers kunnen een tikkeltje te hard en gemeen zijn. En spelen wel eens vals. John was in zijn periode als voetballer nooit te beroerd een “tikkie” uit te delen. Dus zo’n werkgever is bij John – of ze nu wel of niet voor Ajax zijn – aan het verkeerde adres.

  Ik denk niet dat wij geschikt zijn als boegbeeld. Werkgevers kicken toch soms op een bekende Nederlander (v/m) en volgens mij hebben we die niet in onze gelederen. Hoogstens een bekende regionale SP-er…uit Wijchen en een Groen Linkser uit Groesbeek/Berg en Dal. En onze netwerkgroep heeft toch ook liever de oud-voorzitter van de KvK als boegbeeld in plaats van zijn jongste bediende of salarismedewerker?

  Niettemin hopen we dat John gaat scoren en ik hoop dat deze rubriek ook gaat scoren.

 2. Marina schreef:

  Leuk Jan, deze column. Daar heb jij al vast mee gescoord. Een bijdetijds, zeer relevant onderwerp. Jij schrijft met humor en ook een tikje ironisch. Mooie ingrediënten.

 3. Pieke Hooghoff schreef:

  Geestig, deze column en ook heel alert. Overal waar een nieuwe functie genoemd wordt en ook vervuld is het van belang om dat om te zetten in eventuele arbeidskansen. We hebben ook symboolfuncties, iconen, duizendpoten en ja, wat hebben we nog meer?
  Graag nog meer columns van Jan de Winter!

 4. Igno Majoie schreef:

  Goede start, leuk idee. Inderdaad met de goede ingrediënten. Wie neemt het stokje over? Nieuw thema?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*